NCERT Solutions Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms

NCERT In-Text Questions Solutions

In-Text Questions Page 80

  1. Why do we classify organisms?
    Ans:- For easier and convenient study we classify organisms.
  2. Give three examples of the range of variations that you see in lifeforms around you.
    Ans:- (a) Small cat and big cow
    (b) Grass and banyan tree
    (c) Black crow and green parrot

In-Text Questions Page 82

  1. Which do you think is a more basic characteristic for classifying organisms?
    (a) the place where they live.
    (b) the kind of cells they are made of. Why?
    Ans:- Classification based on living place is more basic as there can be wide variations in organisms living in a given place.
  2. What is the primary characteristic on which the first division of organisms is made?
    Ans:- Nature of cell is the primary characteristics on which the first division of organisms is decided. Based on this criterion life forms can be classified into prokaryotes or eukaryotes.
  3. On what bases are plants and animals put into different categories?
    Ans:- Mode of nutrition and presence or absence of cell walls.
In-Text Questions Page 83
  1. Which organisms are called primitive and how are they different from the so-called advanced organisms?
    Ans:-Organisms with simple cellular structure and no division of labour are called primitive. Advanced organisms, like mammals have millions of cells and there are different organs and organ system for different biological functions
  2. Will advanced organisms be the same as complex organisms? Why?
    Ans:- Yes, advanced organisms means greater degree of evolution which leads to more complexity.

In-Text Questions Page 85

  1. What is the criterion for classification of organisms as belonging to kingdom Monera or Protista?
    Ans:- It is the presence or absence of a well defined nucleus. Monera has no nuclear membrane, while Protista shows well defined nucleus.
  2. In which kingdom will you place an organism which is singlecelled, eukaryotic and photosynthetic?
    Ans:- Protista.
  3. In the hierarchy of classification, which grouping will have the smallest number of organisms with a maximum of characteristics in common and which will have the largest number of organisms?
    Ans:-  Organisms belonging to Kingdom Monera will have the small number of organisms with a maximum of characteristics in common. And kingdom Animalia will have the largest number of organisms.
image_printPrint

Comments

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image. Drop file here