NCERT Solutions Class 9 Science Chapter 6 Tissues

NCERT Solutions Notes Important Questions

NCERT In-Text Questions Solutions

In-Text Questions Page 69

  1. what is tissue?
    Ans:- A group of cells that are similar in structure and perform a particular function is called tissue.
  2. What is the utility of tissues in multi-cellular organisms?
    Ans:- Tissues provide structural strength, mechanical strength, show division of labour.

In-Text Questions Page 74

  1. Name types of simple tissues.
    Ans:- The types of simple tissues are:-
    parenchyma, collenchyma, sclerenchyma and aerenchyma.
  2. Where is apical meristem found?
    Ans:- It is present at the growing tip of stems and roots.
  3. Which tissue makes up the husk of coconut?
    Ans:- Sclerenchyma tissue
  4. What are the constituents of phloem?
    Ans:- Phloem is made up of four types of elements: sieve tube, companion cells, phloem fibres and phloem parenchyma.

In-Text Questions Page 78

  1. Name the tissue responsible for movement in our body.
    Ans:-  Both muscular and nervous tissues are responsible for movement in our body.
  2. What does a neuron look like?
    Ans:- Neuron look like a star shaped cell with a tail.
  3. Give three features of cardiac muscles.
    Ans:- Features of cardiac muscles are :-
    (a) Heart muscles (cardiac muscles) are cylindrical, branched and uninucleated.
    (b) The tissues of these muscles show rhythmic contraction and relaxation throught the life.
    (c) They are involuntary muscles which cannot be controlled by us.
  4. What are the functions of areolar tissue ?
    Ans:- Areolar tissue is found between skin and muscles, around blood vessels and nerves and in the bone marrow. It fills the space inside the organs, supports internal organs and helps in repair of tissues.

Chapter End Exercises

  1. Define the term “tissue”
    Ans:- A group of cells that are similar in structure and perform a particular function is called tissue.
  2. How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.
    Ans:- The xylem tissue is made up of vessels, trachieds, xylem fibres and xylem parenchyma.
  3. How are simple tissues different from complex tissues in plants?
    Ans:- Simple tissues are made up of one type of cells which coordinate to perform a common function.
    Complex tissues are made up of more than one type of cells.
  4. Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall .
    Ans:-  Parenchyma: The cells have thin cell walls made up of cellulose. Collenchyma: The cells have cell walls thickened at the corners due to pectin deposition.
    Sclerenchyma: Their walls are thickened due to lignin which is a chemical substance which act as cement and hardens them.
  5. What are the functions of the stomata?
    Ans:- Functions of stomata are:-
    (a) It helps in exchange of gases.
    (b) It helps in transpiration.
  6. Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.
    Ans:-
    class 9 Tissue
  7. What is the specific function of the cardiac muscle?
    Ans:- The specific funtion of the cardiac muscle is to control the rhythmic contraction and relaxation of the heart .
  8. Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.
    Ans:-
Striated muscleUnstriated muscleCardiac muscle
Structure The cells of this tissue are long and cylindrical with  multinucleated.
The cells of this tissue are unbranched.
The cells of this tissue are long, narrow, and spindle-shaped and uninucleated.
The cells of this tissue are unbranched.
The cells are short, cylindrical and uninucleated.
The cells of this tissue are branched.
Site/locationThey are present in hand, feet and other skeletal muscles. They are present in walls of stomach, intestine, ureter and bronchi.They are present in the heart.

9. Draw a labelled diagram of a neuron.
Ans:- nerve cell

10. Name the following.
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants.
(d) Tissue that stores fat in our body.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.

Ans:- (a) Squamous epithelium 
(b) Tendons
(c)  Phloem
(d) Adipose tissue
(e) Blood
(f) Nervous tissue

11. Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.
Ans:- (i) Skin – Stratified squamous epithelium
(ii) Bark of tree – Cork or secondary epidermis
(iii) Bone – Connective tissue
(iv) Lining of kidney tubule – Cuboidal epithelium
(v) Vascular bundle – Conductive tissues (xylem and phloem)

12. Name the regions in which parenchyma tissue is present.
Ans:- This tissue is found in almost all parts of the plants such as roots, stems, leaves, flowers, fruits, etc.
The parenchyma tissue which contains chlorophyll and perform photosynthesis is called chlorenchyma.
The parenchyma tissue present in aquatic plant contains large air cavities which help them to float. Such parenchyma is called aerenchyma

13. What is the role of epidermis in plants?
Ans:- Epidermis is the outermost layer of cells in plants . It is protective layer of plants made of a single layer of cells. In desert plants, epidermis is thicker and has a thick waxy coating of cutin to prevent loss of water.


14. How does the cork act as a protective tissue?
Ans:-  Cork acts as a protective tissue because its cells are dead and compactly arranged without intercellular spaces. They have deposition of suberin on the walls that make them impervious to gases and water.

15. Complete the table :-
class 9 Tissue
Ans:-
Class 9 Tissue


image_printPrint

Comments

The maximum upload file size: 100 MB. You can upload: image. Drop file here